U bent hier: Home  »  blog

Weet je het of voel je het?

We weten nog steeds teveel en voelen te weinig 

Hoog-gevoelige mensen denken vaak dat ze anderen perfect aanvoelen en hiermee te weten wat die ander voelt en wat de oorzaak hiervan is.
Soms is dit juist, maar soms ook niet.

Het kan heel goed zijn dat je als hoog-gevoelig persoon de emotie van de ander wel voelt, maar er een verkeerde interpretatie aan geeft.
Je kunt allerlei invullingen geven aan de emoties van de ander.
Bijvoorbeeld dat de emotie bij de ander door jou komt, of door iets wat je zelf hebt zien gebeuren.
Het kan ook zijn dat het je eigen emotie is die je projecteert op de ander, want wanneer je je eigen emoties wel of niet wilt of kunt zien, herken je deze heel vaak bij de ander.

Ook al ben je hoog gevoelig en pik je emoties op van anderen, weet dat je nooit het hele plaatje van de ander kent en wellicht ook niet altijd het hele plaatje van jezelf, hoe hoog-gevoelig je ook bent, hoe veel je ook weet en hoeveel inzicht je ook hebt in jezelf.
We hebben soms nog ergens een blinde vlek.

Een mooie spreuk van Johan Cruijff: “je ziet het pas als je het door hebt”
Dit doorhebben gaat voor mij verder dan weten. Weten betekent voor mij dat ik in mijn denken zit. Mijn denken kan onvoorstelbaar veel interpretaties geven aan mijn eigen gevoel en aan het gevoel van de ander.

Hoe meer inzicht hoe meer zelfkennis.

In het contact met anderen worden altijd je eigen filters geactiveerd:
je eigen ervaringen, je herinneringen, je gedragsdelen, waarden en overtuigingen (ontstaan door dingen die in je jeugd veel tegen je gezegd zijn).
En dat is ook helemaal niet erg. Het gebeurt automatisch.
Vooral in moeilijke situaties of nieuwe situaties worden herinneringen en gedragsdelen , waarden en overtuigingen geactiveerd.
Hierbij ga je vaak voorbij je eigen gevoel. Je denkt het te weten op basis van je interpretatie, maar hierbij kun je je gevoel overslaan.

 

"Het inzicht dat het bij mij begint geeft het uitzicht dat het door mij verandert"


Voelen is weten.

Volg je gevoel, dat is het enige dat klopt. Een gevoel is vaak heel subtiel en moeilijk onder woorden te brengen. Je gevoel is een signaal om iets wel of niet te doen.
Maar nogmaals: “je ziet het pas als je het doorhebt, en doorvoelt hebt”.

Hij die weet, spreekt niet.
Hij die spreekt, weet niet. Lao Tze


Observeer en vraag het!

Mijn basis is: “niet oordelen, maar observeren en vragen stellen”.
Kijk, luister en voel aan zonder interpretatie.
Denk na, en stel vragen.

Niet altijd gemakkelijk, maar wel heel belangrijk.

Vraag het aan de ander.

 • Wat voel je?
 • Wat is er aan de hand?

Vraag het aan jezelf.

 • Is het mijn emotie?
 • Is het de emotie van de ander?
 • Is het een reactie van mezelf op de ander?
 • Is het een deel van mij dat denkt het te weten?
 • Is het een deel van mij dat weet?
 • Is het intuïtie, denken of voelen.

Filters

Het onderzoeken van je eigen filters, herinneringen, ervaringen en interpretaties, is de belangrijkste om inzicht te krijgen. Het NLP communicatiemodel is bij uitstek het model wat hier inzicht in geeft. 


Lichaamsbewustzijn

Het bewust zijn van je lichaam, en wat daar gebeurt aan gewaarwordingen, helpt je in dit proces. Zorgvuldig voelen en in contact zijn met wat je met je zintuigen waarneemt, door zien, horen, voelen, proeven en ruiken.
Maar ook wat je doet met deze gewaarwordingen. Observeren wat je voelt en waar je het voelt. Hoe je hierop reageert door middel van je filters en automatische reacties.
Wanneer je hier inzicht in krijgt, krijg je meer contact met je gevoel en ga je het verschil ervaren tussen weten en voelen.


Je krijgt helderder:

 • waarom je op een bepaalde manier reageert
 • waarom je emotioneel wordt
 • hoe jij jezelf stuurt met jouw overtuigingen
 • waar jouw grenzen liggen en hoe je beter je grenzen aan kunt geven.
 • wat belangrijk voor jou is, waardoor je betere keuzes leert maken.

 

"Inzicht zonder handeling, geeft geen verandering"

 

Wil je meer weten over omgaan met hooggevoeligheid of inzicht krijgen in jezelf neem gerust contact op of stel je vraag.
Heb je een onderwerp waar je graag een blog over wilt lezen deel het met me en ik laat ik me door jou inspireren er 1 over te schrijven.

Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.

Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook. Leuk echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link

 

Klantreferenties

NLP communicatiecursus Ik zat “vast” in mijn coachingsopleiding en was op zoek naar het goede gevoel en meer zelfvertrouwen. De cursus heeft me meer gebracht dan ik vooraf verwachtte. Ik heb mijn zelfvertrouwen hervonden, doordat ik meer rust in mijn hoofd heb gekregen. Hetty creëerde een veilige omgeving, waarin ik mezelf durfde te zijn. De cursus heeft me geleerd minder te oordelen over mensen en situaties, waardoor ik veel positiever denk. De cursus heeft me geleerd minder woorden te gebruiken, minder te denken en meer te gaan doen. Ik ben zaken gaan doen die ik langere tijd vooruitgeschoven heb. Ik durf weer te doen. Peter de Vries
NLP communicatiecursus op locatie Via ons werk mochten wij een NLP communicatie cursus volgen van In & Outside. Naast het feit dat we veel geleerd hebben aan communicatie vaardigheden en technieken heeft het ons als team dichter bij elkaar gebracht. Alle aangereikte tools zijn direct in de praktijk toepasbaar. We hebben vooral geleerd dat je je bewust wordt van je eigen houding en het effect op klanten. Hoe benader je de consument? Neutraal, zonder oordeel. Dit zal elk adviesgesprek ten goede komen. Maar ook: Hoe geef ik sturing aan een gesprek aan de telefoon of in een verkoop gesprek? Wij kunnen het iedereen, of het individueel of in een groep is, zeker aanraden! Bedankt Hetty! Team receptie en showroom ATAG Nederland BV
“Wat uit het hart komt zal de ander raken”
 
 

In and Outside Coaching & Training

Hebingskamp 18
6942RS, Didam
Gelderland
Je kunt mij bereiken op: 06 24981554

Contact opnemen kan altijd

Heb je een vraag, bel of mail gerust! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal
Design & development by: Timeless Design