U bent hier: Home  »  blog

Wat zijn jouw emotie triggers?

We hebben allemaal onze triggers, ook jij en ik.
Wanneer je heftiger op een situatie of persoon reageert, dan in verhouding staat met die situatie of persoon, dan kun je er vanuit gaan dat er iets in jou getriggerd wordt.
Iedereen heeft van deze gevoeligheden. Het is te moeite waard om uit te zoeken wat jouw triggers zijn. Want pas als je weet wat de aanleiding is en waarom zo’n invloed heeft op jou, dan kun je er iets aan doen en leren om er anders mee om te gaan of te helen.

Een trigger is een pijnreactie uit je verleden

De reden voor jouw gevoeligheden ligt in het verleden. Jouw trigger is ooit ontstaan, omdat er iets gebeurd is en je op dat moment je emoties en gevoelens niet geuit hebt. Als kind maak je pijnlijke en/of gevoelige ervaringen mee. Op jonge leeftijd weet je daar nog niet goed mee om te gaan. Je hebt al jong geleerd om je gevoelens en emoties te onderdrukken, ze willen er wel uit, maar je duwt ze liever onder water.
Maar het is net als met een bal die je onder water wil drukken. Die komt ook vanzelf weer boven, met meer kracht dan je verwacht.

Je hebt geleerd om met gevoelens en emoties die je als kind onderdrukt hebt om te gaan, door het ontwikkelen allerlei gedachte- en gedragspatronen. Nu je volwassen bent, roepen vergelijkbare ervaringen “TRIGGERS”; dezelfde gevoelens op met dezelfde gedragspatronen. De echte emoties blijven onder water, totdat ze getriggerd worden.
Er komen mensen op je pad, als spiegel, waarin je kunt zien wat er nog aan onverwerkte gevoelens en emoties zit. Hiermee zijn we allemaal spiegels voor elkaar.
Gevoelens en emoties die er soms al heel lang zitten, kunnen door deze spiegels omhoogkomen.
Tadaa… emoties zijn er weer, maar dit keer op een bewuste manier.
Vanuit ons denken willen we maar één ding en dat is niet-voelen. Daardoor zijn deze gedachtepatronen en gedragspatronen aangeleerd, om vooral niet te voelen.

De eerste vlucht is in je hoofd

Je vlucht in van alles, vooral in je denken.
Dat denken zorgt ondertussen voor nog meer stress dan de triggers alleen.
Ik denk dat ons denken de grootste bron van stress is. Hele verhalen maak je in je hoofd.
Terwijl het meeste van wat je denkt nooit zal gebeuren.

Herken je jezelf in:
· Denken voor de ander en van hieruit gaan invullen voor de ander, zorgen voor de ander, een oplossing bedenken voor de ander, de ander ongevraagd helpen, een al dan niet gewenst of ongewenst advies geven.
· Denken wat zal de ander denken en vooral niet willen dat de ander je niet aardig of leuk vind en je misschien wel af kan keuren.
Omdat je dit niet wilt, zet je van die heerlijke gedragspatronen in die heel veel energie kosten, je gaat pleasen, aanpassen, zorgen, ja zeggen terwijl je nee voelt enz.

Kortom, ben je meergericht op de ander dan op jezelf?
Het leuke is dat er heel veel manieren zijn om hieruit te blijven, echt het is eenvoudiger dan je denkt. De sleutel zit in de communicatie met jezelf en de ander. Dit is het eerste dat ik altijd uitleg en leer door middel van direct in de praktijk toepasbare tips en tools.

Een trigger is een uitnodiging om met jezelf aan de slag te gaan

Door met de ander bezig te zijn ben je weg bij jezelf en je gevoelens en emoties. Je hoeft niet te voelen. Echter een gevoel wil gevoeld worden en zal van alles doen om boven te komen. Net als de bal onder water.

Werk aan de winkel…

Nu je weet dat oude kindspijnen altijd een weg naar buiten zoeken, kun je je wellicht voorstellen, dat je wanneer niet wilt voelen, je lichaam kan gaan reageren met allerlei signalen.
Ze willen dat je gaat voelen, de oude kindspijnen die vast blijven zitten in jou verwerkt en doorvoelt.

En dan vinden we het maar raar dat wij op een dag ziek worden. Voelen ons verraden door ons lichaam. Ons eigen lichaam gaat óók gaat spiegelen wat er nog geheeld kan te worden. Ons lichaam geeft een signaal: werk aan de winkel.
Hoe erg moet de boodschap van je lichaam zijn voordat je bereid bent, om datgene wat getriggerd is ook echt te gaan zien?

Pijn is er om gedeeld en geheeld te worden

Gevoelens en emoties die soms al vele jaren op ons zitten te wachten om omhoog te kúnnen komen, vanuit ons onderbewust naar ons bewustzijn.
Dat wij het weer voelen, bewust.
Het vraagt de nodige moed om bij jezelf naar binnen te kijken naar waar we wellicht al jaren voor weglopen: onszelf.

“Door tegen mezelf aan te lopen, kon ik niet om mezelf heen”

Pas als je echt naar binnen gaat bij jezelf, voelt wat gevoeld wil te worden, verandert er iets in je en het lichaam zal herstellen.
Pas als je dit gedaan hebt, zal er ook iets van binnen in jou veranderen.

Wat doorvoeld is, is klaar en hiermee ook onze les. De les is geleerd en lost op, waardoor je een volgende keer niet meer getriggerd wordt.
Dus geef de ander nooit de schuld, maar zie diegene als een spiegel om te helen.

Welke triggers heb je en welke gedragspatronen kunnen hier uit voorkomen?

Een aantal voorbeelden om je op weg te helpen:

Triggers:        
• Dominantie, je wordt genegeerd of gekleineerd
• Iemand dreigt je te verlaten
• Je wordt door iemand afgewezen
• Iemand steunt je niet als je hem nodige hebt            
• Afkeuring, iemand kijkt afkeurend naar jou of heeft kritiek
• Iemand oordeelt over jou of veroordeelt jou
• Iemand doet heel dwingend naar jou
• Iemand manipuleert jou
• Iemand geeft jou de schuld van iets
• Iemand geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent
• Iemand lacht jou uit

Gedragspatronen:
• Jezelf klein of groot maken
• Dichtklappen
• Je zelf niet laten zien of horen
• Je zegt niet wat je wilt zeggen, uit angst voor afkeuring
• Je vermijd conflicten
• Uitstelgedrag
• Je voelt je machteloos en hulpeloos
• Je gaat je best doen en pleasen
• Je trekt je terug
• Je reageert je gevoelens op iemand anders af
• Je gaat drinken, (vr)eten, shoppen of andere dingen

Je hebt dingen geheeld en verwerkt als je trigger niet meer aangaat

Ook al vind je het lastig wanneer je getriggerd wordt, bedenk dan dat je echt, maar dan ook echt, niet de enige ben. Juist door het kennen van je triggers kun je naar de situaties kijken waar je heftiger op reageert dan in verhouding met de situatie.
Wanneer je gaat kijken naar jezelf kan dit alleen als je van een afstand naar jezelf kijkt. Niet wanneer je er midden in zit, want dan zit je in het bekende tonnetje. Je ziet niets, maar voelt wel de emoties.
Wanneer je van een afstand kijkt, kun je gaan zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Welke persoon, met welk gedrag of welke gebeurtenis doet zich voor en lijkt deze gebeurtenis op een gebeurtenis in het verleden? Ja echt…. Ik bedoel het verleden.
Wat zijn dan de raakvlakken van de huidige situatie en waar of aan wie doet deze situatie je meestal onbewust herinneren? In mijn coaching zoek ik altijd naar de raakvlakken en kijk ik vanaf de zijlijn met je mee. Als buitenstaander heb ik automatisch afstand en zie ik meer.
Ook kan ik de herhaling van jouw triggers en gedragspatronen zien.

Controle over je emoties

Als je in een situatie komt waarin je weer overgevoelig reageert omdat je getriggert wordt, dan kun je het volgende doen:
• Stap uit je tonnetje aan emoties.
• Ontspan je en concentreer je op de ademhaling. Adem rustig in en uit en probeer zoveel mogelijk je spieren te ontspannen.
• Benoem het gevoel dat je hebt.
• Kijk vanaf een afstandje naar jezelf, dit helpt om uit je tonnetje te stappen.

Vragen? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Misschien ben je wel nieuwsgierig geworden of denk je: “zou een training of coachtraject bij In & Outside iets voor mij zijn”?
Misschien heb je vragen naar aanleiding van dit blog. Vragen staat vrij.
Neem dan vrijblijvend contact op met je vraag of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Tijdens dit kennismakingsgesprek, maak je kennis met mij en mijn manier van werken en krijg je alvast praktische tools aangereikt die direct in het dagelijks werk en leven toepasbaar zijn.

Ik zie er naar uit om je te “ont-moeten”.

Een groet en een glimlach Hetty



Wil je mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je 
hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.

Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook. Leuk echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link.

 

Foto: Freepik