U bent hier: Home  »  blog

Rust in je hoofd door een andere manier van denken!

Rust in je hoofd door een andere manier van denken.

Een veel gehoorde klacht is dat mensen geen rust hebben in hun hoofd en dat ze blijven denken. Ik noem dit rotonde denken. Je zit op een rotonde zonder de afslag te nemen. Je denkt in rondjes die steeds hetzelfde zijn. 

Wanneer je in rondjes denkt op een negatieve manier, kan er een vorm van onrust en spanning ontstaan, boosheid of verdriet.

Negatief denken wordt ook wel DIP denken genoemd.

Denken in beperkingen.

Ook het ophalen van herinneringen kan een gevoel opleveren. Dit was mijn eerste inzicht toen mij het NLP communicatiemodel werd uitgelegd.
Het NLP communicatiemodel geeft kort weer hoe communicatie werkt.
We nemen iets waar, dit filteren we in onze hersenen, komt langs ons programma waar o.a. onze herinneringen worden opgeslagen, maar ook onze automatische gedragspatronen, overtuigingen en waarden. Aan de hand van ons programma vormen we er een beeld over een interne representatie ofwel ons denken. Dit heeft invloed op onze stemming, houding en gedrag. 

Het gaat niet over de herinnering, maar over de manier waarop je ermee omgaat.
Het is het gevoel dat aan de herinnering kleeft, waar je in het nu mee geconfronteerd wordt. Vaak blijven we de gedachtes die we hebben over een situatie herhalen.
Wanneer je leert denken en kijken op een andere manier wordt het veel makkelijker om positieve effecten te bereiken in het dagelijks leven.

Positief denken wordt ook wel DIM denken genoemd.

Denken in mogelijkheden.

Wanneer je jezelf bewust wordt dat je veel negatief denkt, dan heb ik goed nieuws voor je. Er is namelijk altijd een andere keuze mogelijk.
Anders kijken naar jezelf, anders kijken naar de wereld om je heen. 

NLP leert je door een andere bril kijken en hiermee op een andere manier naar jezelf kijken en je automatische gedachten en gedragspatronen.
Stel je voor dat je kiest om op een positieve manier met situaties om te gaan. Deze keuze begint bij anders te kijken ofwel observeren.
Observeer jezelf en je gedachten eens gedurende een dag.

Stel jezelf voor dat je kijkt naar de situatie en bijbehorende gedachten door de ogen van een vrouw of door de ogen van een man van 80 of door de ogen van iemand in je omgeving die heel positief is.
Wat zou je gedachte dan zijn?
Hoe zou je reageren?

Als je door de ogen van een ander kijkt, zie je dat er meerdere reacties mogelijk zijn. Welke reactie kies je nu je weet dat je ook anders kunt reageren dan vanuit je automatische piloot? 

Datgene waar je echt naar durft te kijken zul je zien.
Dat wat je gezien hebt kun je veranderen.

ALS JE BLIJFT KIJKEN

Als je blijft kijken
Zoals je altijd hebt gekeken,
Blijf je denken
Zoals je altijd hebt gedacht

Als je blijft denken
Zoals je altijd hebt gedacht
Blijf je geloven
Zoals je altijd hebt geloofd.

Als je blijft geloven
Zoals je altijd hebt geloofd
Blijf je doen
Zoals je altijd hebt gedaan.

Als je blijft doen
Zoals je altijd hebt gedaan
Blijft jou overkomen
Wat jou altijd overkwam

Maar als je je ogen sluit
En je voelt je ware zelf van binnen
Dan kom je deze cirkel uit
En kan je steeds opnieuw beginnen.

Er is altijd een andere keuze mogelijk.

Realiseer jezelf dat je een keuze hebt en steeds weer opnieuw kunt kiezen anders te denken en anders te kijken, naar jezelf en naar een situatie.
Gun jezelf de ervaring en de voordelen. Het is de moeite waard om het echt eens een dag toe te passen. Niet over nadenken, maar doen.

Al doende kom je meer en meer uit je denken.  Denken kost ons onnodig veel energie en houdt ons vaak weg van actie.

4 vragen die je kunnen helpen anders te denken en anders te kijken.

het zijn de 4 vragen van Byron Katie, die wereldwijd veel succes hebben gebracht.

Probeer het eens. 

Begin met een gedachte: bijvoorbeeld. Hij vind mij niet aardig? 

  • Is het waar?
  • Kun je absoluut weten dat het waar is?
  • Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
  • Wie zou je zijn zonder de gedachte?

 Altijd leuk om te weten: Wat gaat het je opleveren:

  • Minder stress.
  • Betere relaties
  • Minder boosheid
  • Meer rust in je hoofd.
  • Meer energie.

Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.

Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook? Leuk, echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link. 

 

Klantreferenties

Onderwijs Hetty heeft workshops (leren presenteren) en een training (m.n. representatie) verzorgd. Bewust worden en bij jezelf blijven zijn hierin kernwoorden. Het stimuleren van verschillen en mensen in hun kracht zetten waren hierbij uitgangspunten. De betrokkenheid van Hetty was hierin erg groot. Hetty wist snel verbinding te maken, een veilige sfeer te creëren en adequaat te reageren op een veranderende context. Het is erg prettig om met Hetty samen te werken. Paddy Harbers, Rector Rietveld Lyceum (vmbo) in Doetinchem 2013/2014
NLP communicatiecursus op locatie Via ons werk mochten wij een NLP communicatie cursus volgen van In & Outside. Wij, 5 verschillende dames, gingen deze uitdaging aan. Allemaal gingen wij er met een ander doel in. Hierdoor konden we allemaal van elkaar leren. Dit ging soms gepaard met verschillende emoties, maar wat was het leerzaam! Buiten dat het leerzaam was, zijn we als collega’s nog dichter bij elkaar gekomen en steunen we elkaar in verschillende situaties. Soms is een knipoog of een klopje op de schouder al genoeg om elkaar te helpen. Alle aangereikte communicatie vaardigheden en technieken zijn in ons werk praktisch toepasbaar. Wij kunnen het iedereen, of het individueel of in een groep is, zeker aanraden! Bedankt Hetty! Team receptie en showroom ATAG Nederland BV
“Wat uit het hart komt zal de ander raken”
 
 

In and Outside Coaching & Training

Wilhelminastraat 28a
6942BL , Didam
Gelderland
Je kunt mij bereiken op: 06 24981554

Contact opnemen kan altijd

Heb je een vraag, bel of mail gerust! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal
Design & development by: Timeless Design