U bent hier: Home  »  blog

Neem jij je geluk in eigen hand?

Neem jij je geluk in eigen hand?

Wanneer je je niet gelukkig voelt dan is dit een teken, dat je iets dient te veranderen. Tenminste, als je er voor kiest gelukkiger te zijn. Wanneer je hiervoor kiest is het belangrijk om te weten, waardoor je jezelf op dit moment niet of niet helemaal gelukkig voelt. Welke situaties en welke personen zijn er op dit moment in je leven en wat denk je dat de oorzaak is van jouw ongelukkige gevoel? Maar ook, wat wordt er in jou getriggerd door deze personen en hoe reageer je hier automatisch op.
Het NLP communicatiemodel heeft mij inzicht gegeven in mijn automatische reacties en waarom? Waarom doe ik wat ik doe? Waarom doe ik dingen die mij niet gelukkig maken. 

Wat is jouw eigen verantwoordelijkheid?

Natuurlijk zijn er situaties die je minder gelukkig maken. Echter, het is wel belangrijk dat je jezelf realiseert, dat jij deze situaties en personen zelf hebt aangetrokken. Jij hebt hier ooit voor gekozen. Nu je merkt dat het je niet gelukkig maakt wordt het tijd om er verantwoordelijkheid voor te nemen. Want wees eerlijk, je gaat de ander toch niet de regie in handen geven over jouw gelukkig zijn? Dit brengt ons weer terug naar de situaties en personen.
Van welke situaties of personen, weet je eigenlijk al lang dat ze energie vreten, niets toevoegen of sterker nog, jou tegenhouden gelukkig te zijn. Realiseer jezelf dan, dat je hierin een keuze hebt.

Ja maar, denk je misschien: “ik kan toch niet zo maar afscheid nemen van die situaties of personen”.
Natuurlijk niet, dit doe je niet zomaar. Wanneer je kiest voor meer geluk ga je op onderzoek uit. Je gaat je afvragen wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. NLP kan je handvatten geven en inzicht geven in wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Veelal zijn dit onbewuste factoren. NLP maakt het onbewuste bewust. Je krijgt inzichten en je wordt je bewust van wat je wel nodig hebt om gelukkig te zijn. Je gaat anders denken. Alles wat je denkt heeft invloed op je stemming, op je houding en op je gedrag. Dit zul je ook uitstralen naar je omgeving. Dit zal je omgeving, de situaties en de personen, waarbij je je minder gelukkig voelt ook niet ontgaan. Zonder dat je iets doet zul je merken dat je bewustwording al het nodige in beweging zet.

Wat maakt jou niet gelukkig?

Je weet natuurlijk allang wat je niet gelukkig maakt. Je leest niet voor niets dit blog, omdat je eigenlijk gelukkiger wilt zijn. Zoals ik al schreef gaat het om een bewustwording ervan. Je wist het allang ergens in je onbewuste, maar nu wordt je wakker en wordt je je er bewust van.
Het kan helpen om een lijst te maken van datgene waar jij niet gelukkig wordt.

Misschien herken je een aantal van onderstaande voorbeelden:
- je zit in een relatie die al lang niet lekker loopt
- je belandt steeds in dezelfde discussies of conflicten
- je staat zelf niet op je prioriteitenlijst
- je zet de ander bovenaan
- je zou meer tijd voor jezelf willen
- je zorgt heel goed voor anderen, maar niet goed voor jezelf
- je voelt je vaak moe of gehaast
- je hebt het gevoel dat je te weinig tijd hebt
- je doet werk dat je niet leuk vind
- je houdt teveel ballen in de lucht
- je hebt al jaren een vriend of vriendin waar je alleen maar naar moet luisteren
- je gaat over grenzen
- je piekert
- je denkt heel negatief

“JE BENT NIET DE ENIGE”

Ben je ook toe aan meer geluk?

Nu je weet wat jou niet gelukkig maakt ben je jezelf wellicht bewust geworden van het feit, dat je meer geluk in je leven wilt. Je bent er aan toe. Omdat je zo goed weet wat je niet gelukkig maakt, is het misschien makkelijker om te onderzoeken wat je nodig hebt om gelukkig te zijn en waarom. Het waarom heeft mij persoonlijk heel lang bezig gehouden. Door NLP werd het mij helder. Heb jij helder wat jou wel en niet gelukkig maakt?
Van onderstaande voorbeeldenlijst herken je er wellicht een aantal. Vul de lijst aan met wat jou gelukkig maakt. Begin er gewoon mee. Wanneer je dit opschrijft zul je merken dat het je al gelukkiger maakt. Je hebt een eerste stap gezet op weg naar meer geluk. Je bent onderweg.

Een aantal voorbeelden
:
- je grenzen aangeven
- autonomie
- lichamelijke gezondheid
- meer ontspanning (onderzoek ook waar je ontspanning van krijgt)
- doen waar je blij van wordt
- afscheid nemen van gedrag en gedachten die jouw geluk tegenhouden
- leven vanuit je eigen kracht en keuzes
- liefdevolle relaties om je heen verzamelen
- concrete stappen zetten in wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik?
- meer positiviteit in je leven.

Geluk is een keuze

Misschien denk je: “ja ja dat zal wel”. Ik heb al zoveel meegemaakt. Natuurlijk, maar wie niet. Het is echter helemaal waar dat je ondanks wat je heb meegemaakt je toch nog kunt kiezen voor geluk.

Tips

Na het lezen van dit blog heb je wellicht al meer ervaren wat jou wel en niet gelukkig maakt. Ook heb je gelezen dat geluk een keuze is. Jij kiest en weet dat je elke dag opnieuw weer kunt kiezen om gelukkig te zijn ook wanneer het even niet lukt.
Om je alvast op weg te helpen, wanneer je kiest voor geluk, geef ik je een aantal belangrijke tips:

 1. Zorg goed voor jezelf
  Hiermee doel ik op gezond eten, voldoende rust en nachtrust, voldoende beweging
 2. Voelen
  Zorg ervoor dat je meer contact krijgt met je gevoel. Wanneer je voelt zit je niet in je denken. Het kan helpen om dingen te doen. Ik zeg wel eens; Al doende kom ik uit mijn denken en meer bij mijn gevoel.
 3. Denk positief
  Positieve gedachten helpen je op weg naar meer geluk.
  NLP kan je helpen inzicht te krijgen in welke positieve gedachten bij jou passen. 
 4. Ga de natuur in
  De natuur is goed voor ieder mens dus ook voor jou. Het helpt je.
 5. Droom en fantaseer
  Stel je voor hoe jouw gelukkig zijn eruit ziet. Maak er een film van, waarin jij de hoofdrol speelt.
  NLP kan je helpen je wensen en dromen te realiseren. 
 6. Uitdaging en ontdekking
  Zorg voor voldoende uitdaging. Doe op tijd nieuwe dingen. Je leert jezelf dan weer op een andere manier kennen, dan wanneer je doet wat je altijd gedaan hebt. Het leven is één grote ontdekkingsreis. Door uitdagingen aan te gaan zul je nieuwe dingen over jezelf en over het leven ontdekken. Je leert jezelf beter kennen en komt erachter wat jij wilt, wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn.
 7. Acceptatie
  Accepteer dat er dingen gebeuren in het leven die jouw geluk kunnen verstoren. Accepteer dat het gebeurt en realiseer je dat dingen naast elkaar kunnen. Ondanks dat je die dingen meemaakt, kun je daarnaast ook nog gelukkige momenten hebben.
 8. Alleen zijn
  Soms ben je zo druk met de dingen van alle dag, dat je helemaal niet stilstaat bij jezelf. Je vraagt je niet eens af of je wel gelukkig bent. Je leeft op de automatische piloot.
  Het is belangrijk om regelmatig alleen te zijn. Je wordt dan niet afgeleid en kunt je bezig houden met wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? Bezig zijn met jezelf!
 9. Bewust zijn
  Wees je bewust van jezelf, je gedrag en je gedachten. Weet dat je jezelf als het nodig is hierin kunt bijsturen. Het communicatiemodel van NLP geeft inzicht in je denkpatronen, gedrag en hoe je jezelf saboteert.
 10. Tevreden
  Wees tevreden met wat je bereikt hebt. Maak er een lijst van. Vaak vergeet je wat er goed gaat en kijk je misschien meer naar wat beter kan.
 11. Volharding
  Geef niet op bij teleurstellingen of verdriet. Zorg ervoor dat je daarna nog meer volhard in het loslaten van wat niet bij je past en focus je op wat wel bij je past en je gelukkig maakt. 

"Geluk is een keuze"

Door middel van NLP krijg je inzicht in onbewuste of bewuste gedrags- en communicatiepatronen, die jou tegenhouden gelukkig te zijn. Tegelijkertijd kun je kiezen voor gedrag en communicatie die jou ondersteunen op jouw weg naar meer geluk. Ik wens jou alvast meer geluk!

Wil je mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.

Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook. Leuk echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link.

 

 

Veiligheidsmelding: In & Outside blijft geopend onder strikte maatregelen ter verkoming en verspreiding van het COVID-19 virus.     Lees verder