U bent hier: Home  »  blog

Elke ervaring is een leerschool

Elke ervaring is een leerschool!

Van de meest negatieve ervaringen kun je positieve dingen leren, die jou verder brengen in het leven.
Dit betekent dat alles wat je in je leven hebt meegemaakt, in kunt zetten om jezelf beter te leren kennen, jezelf verder te ontwikkelen en te groeien.
Wanneer je er niets van leert zal je merken dat situaties zich blijven herhalen.
Je kent ze vast wel, situaties van jezelf en anderen, waarbij patronen zich blijven herhalen en dezelfde problemen zich voordoen.

 
Het leven probeert je iets te leren

Wanneer je steeds in dezelfde situatie terecht komt, heeft het leven jou iets te leren. Deze les zal zich herhalen, totdat je deze geleerd hebt. Is het leuk? Nee. Echter wanneer je de les pakt, neem je het geleerde mee in de toekomst.
Wanneer je deze les niet pakt, zul je merken dat je blijft doen wat je altijd deed en de situaties zich blijven herhalen.

Wat zijn jouw terugkerende problemen?

Ofwel, wat zijn jouw leermomenten? Want juist van de terugkerende problemen kun je veel leren.
Bijvoorbeeld:
- je kiest steeds de foute relatie
- je komt niet vooruit met je studie
- je wisselt steeds van baan
- je belandt steeds in dezelfde discussies of conflicten
- je hebt steeds een dominante leidinggevende
- je wilt afvallen maar het lukt nog steeds niet


Je kunt deze situaties benutten om te groeien

Iedere situatie, ieder conflict, iedere baan en iedere relatie leert je enorm veel.
Hoe vervelend het ook geweest is, wanneer je inzicht krijgt in waarom je de situatie zo vervelend vond, krijg je inzicht in wat belangrijk is voor jou. Datgene wat belangrijk is voor jou, was niet of niet aanwezig, waardoor jij het als vervelend hebt ervaren.
Door NLP heb ik veel inzicht gekregen in mezelf en zich herhalende situaties. Het inzicht alleen is echter niet altijd voldoende. Het gaat om inzicht én handeling (doen!).

“inzicht zonder handeling geeft geen verandering”.

Hoe doorbreek je de cyclus en hoe leer je jouw les?

De zich herhalende situaties vormen een cyclus om te leren. Bijvoorbeeld in relaties. Je kent wellicht wel mensen om je heen, die zich van de ene in de andere relatie storten en dat ze meestal vallen op hetzelfde type man of vrouw.
Hoe kan dat, vraag je je misschien af. Je selecteert een partner omdat je gedrag en energie gewend bent. Het is vanzelfsprekend lijkt het wel. Totdat je erachter komt dat het gedrag van je gekozen partners niet bij je past en waarom de persoon niet bij je past. Dan pas kun je kijken naar wat wel bij je past en wat er voor jou echt belangrijk is in een relatie.

Hoe vervelend een situatie ook geweest is, wanneer je inzicht krijgt in waarom je de situatie zo vervelend vond, krijg je inzicht in jezelf en in wat je te leren hebt. Je wordt je bewust en er ontstaat een keuzemogelijkheid.

Zodra je ontdekt hebt wat je te leren hebt, kun je de situaties, problemen beter aanpakken.

Een aantal tips
:

 • Begin met het in kaart brengen van jouw problemen en vervelende situaties
 • Kijk terug op een zich herhalende situatie of probleem
 • Observeer de situatie en je gedrag. Wat doet de ander en wat doe jij?
 • Welk gedrag heb je steeds in gezet?
 • Wat was de aanleiding van je gedrag of wat was de trigger?
  Onthoud deze trigger, dan herken je deze de volgende keer.
 • Wat leer je van deze situatie of relatie?
 • Wat wil je niet meer?
 • Wat wil je wel?
 • Kijk vervolgens naar wat je een volgende keer anders kunt doen

De ene les geleerd en de volgende staat alweer klaar.

Denk je: “zo nu heb ik mijn les geleerd en ik kan er weer tegen”. Helaas moet ik je dan teleurstellen, want het leven is om geleefd en geleerd te worden. Zonder leven geen lessen en zonder lessen geen groei. Dus als je wilt groeien in je eigen leven is er geen andere keuze dan de lessen te nemen.
Weet ook dat niet alle lessen even eenvoudig zijn, maar eenmaal geleerd kunnen ze voor jou van onschatbare waarde zijn.  Ik hoorde laatst een opmerking toen ik zei dat ik mijn huidige les wel pittig vond: “de zwaarste lessen gaan naar de beste studenten”.

Hoe meer lessen geleerd hoe mooier je leven wordt.

Misschien denk je: “ja ja dat zal wel”. Het is echter helemaal waar. Al je lessen en al het geleerd neem je mee voor de rest van je leven. Je zult merken, dat je steeds minder in het overleven zit, omdat je je lessen herkent. Je zult merken dat je steeds meer in het leven zit en gaat genieten van kleine dingen die het leven ook te bieden heeft en die heel waardevol kunnen zijn.

Door middel van NLP leer je hoe jij omgaat met zich herhalende situaties hoe jij omgaat met de triggers in jouw leven.  Tijdens een NLP communicatietraining maak je hier al een geweldig begin mee. Je begint met zich herhalende communicatie problemen. Door NLP krijg je naast het inzicht handvatten die je direct in je dagelijks werk- en leven kunt toepassen. Het zal je zeker helpen bij het leren van een aantal van jouw persoonlijke levenslessen.
Het maakt je leven mooier en rijker.

Succes!

Ik wens je veel succes met jouw lessen en datgene wat jij eruit leer. Weet dat je hierin ook voor anderen een voorbeeld kunt zijn.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel of kennis willen maken met mijn werkwijze. Ik sta altijd open voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt je hiervoor aanmelden op mijn website.
Ik zie ernaar uit jou te  “ont-moeten”.

Wil je mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je dan 
hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.

Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook. Leuk echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link

 

 

Veiligheidsmelding: In & Outside blijft geopend onder strikte maatregelen ter verkoming en verspreiding van het COVID-19 virus.     Lees verder