U bent hier: Home  »  blog

Blijf jij in oude verhalen en emoties hangen?

Klagen en zeuren over wat je hebt meegemaakt en hoe erg het allemaal geweest is (en misschien nog wel is), houdt je in je eigen verhaal gevangen.
Er in blijven hangen heeft geen zin. Je bent verslaafd aan het verhaal gevoel, je drama en de emotie die erbij hoort .
Oude verhalen die nog steeds emoties bij je oproepen zijn er aan toe om losgelaten te worden. Als je terugdenkt aan situaties van vroeger en je voelt nog steeds de heftige emoties dan hebben de verhalen zich vastgezet in jouw systeem. Hierdoor neem je ze mee in het nu.

Je houdt het hiermee in stand waardoor je deze situaties blijft aantrekken en deze zich herhalen. Heerlijk toch. Want ondertussen hoef je niks te doen. Niet naar jezelf te kijken, lekker datgene wat je is overkomen bij de ander of de situatie neerleggen. Ik zal het niet ontkennen; wat je hebt meegemaakt kan erg zijn.

Maar door de verslaving aan je drama en je pijn creëer je er alleen maar meer van.
Jij bent degene die het is overkomen en jij kunt besluiten hiermee om te gaan.
Dit begint met een stuk bewustwording; door te kijken naar jouw verhaal.

Wat is het verhaal dat je steeds bewust of onbewust herhaalt?

Wat is jouw verhaal? Wat heb je meegemaakt en hoe ga jij daar mee om?
Vaak willen we onze pijn, verdriet, teleurstelling machteloosheid, frustratie en boosheid niet voelen. Misschien zijn we ons er niet eens van bewust en projecteren we het bewust of onbewust op de ander.
We hebben onze emoties niet verwerkt en het komt er opeens uit bij iemand die je op dat moment triggert.
We reageren het hiermee af op de ander. Vaak staat de emotie dan niet in verhouding met de situatie.
Afreageren op de ander, die het in wezen niet heeft verdient.

Het is een onvolwassen reactie. Je zit eigenlijk als een klein kind van je af te schoppen of zielig in een hoekje. Beiden zijn even erg. Je houd jezelf in je drama en je pijn en zit in de slachtofferrol.

Je kunt altijd opnieuw beginnen

Hoe kun je dan opnieuw beginnen, zul je je misschien afvragen. Het begint met kijken naar je ervaringen en luisteren naar het verhaal wat je keer op keer vertelt. De herinnering zal er altijd zijn, maar je houdt het des te meer in stand door het er steeds maar weer over te hebben. In je hoofd maak je er een groot drama van, met als gevolg dat je steeds in je emoties schiet. Je zit in je eigen verhaal of je eigen tonnetje.
Opnieuw beginnen, begint met verwerken van de emotie die er speelt. De echte emotie. Verwerken hoort er nou eenmaal bij. Blijf je in het verhaal hangen dan zit je in je tonnetje. Je voelt veel, maar ziet heel weinig. Opnieuw beginnen kan door naar het verhaal te kijken en uit je tonnetje te stappen.

In het tonnetje en uit het tonnetje

Tonnetje

 

Blijf je in het tonnetje zitten en hangen, dan kom je vanzelf in de slachtofferrol. Kijk je naar jezelf in het tonnetje, dan kom je uit de slachtofferrol.

Niets is voor niets

Niets wat je overkomt in het leven gebeurt zomaar. Het is op je pad gezet om te leren en te groeien in je eigen leven.
Soms overkomen je dingen in het leven waar je zelf geen aandeel in hebt. Je kunt wél besluiten hoe hiermee om te gaan, in plaats van in je drama te blijven hangen.

Heb je iets ergs mee gemaakt op het gebied van rouw of verlies? Omarm de pijn, doorvoel wat het met je doet en ga verder. Het gaat op en af en stap voor stap. De moeilijke momenten worden afgewisseld met de mooie en nieuwe momenten. Wanneer je echt met jezelf aan de slag gaat de rauwe pijn van verlies doorvoelt, de angst van het nieuwe en alleen, de confrontatie met jezelf omarmt, kun je verder groeien en je eigen leven. Want jouw leven is van jou en jij kunt elk moment kiezen.

Er is altijd een andere keuze mogelijk

Er is altijd een andere keuze mogelijk. Je kunt in het verhaal blijven hangen of er steeds vaker uitstappen, door er op een afstand naar te kijken. Heel eenvoudig van in het tonnetje naar uit het tonnetje.
Blijf je hangen in het oude en vertrouwde en jouw zogenaamde comfortzone; de verslaving aan je drama en je pijn? Wanneer je hiervoor kiest is het helemaal oké.

Maar als je kiest om te groeien, dan ga je voorbij je comfortzone, je verslaving aan je drama en je pijn en alle bijbehorende overlevingsstrategieën.

Het leven begint voorbij de comfortzone

Het leven begint voorbij je comfortzone. In je comfortzone zitten al je oude overlevingspatronen. Denk niet dat je de verslaving aan pijn en drama niet meer tegenkomt. Het is immers jarenlang je automatische piloot en overlevingsmechanisme geweest. Het was jouw manier om te overleven.

Van overleven naar leven

Overleven is een automatisch onbewust mechanisme. Leven is een bewuste keuze.
Elke keer als je moe bent, stress hebt of een nieuwe keuze maakt..... dan kunnen je overlevingsstrategieën weer tevoorschijn komen. Het is een soort alarmsysteem dat zegt “pas op gevaar” en “blijf veilig”. Dit is echter een schijnveiligheid, want het helpt je op de lange duur niet.
Het helpt jou erin te blijven hangen en niet te kiezen voor je eigen leven en te groeien in je eigen leven.
Het reageert vanuit angst. Vanuit die angst ga je overleven. Dit is nergens voor nodig

Wees wel alert. Wat bedoel ik hiermee? Maak je nieuwe keuzes? Wees alert op hoe je systeem werkt, met al je overlevingsstrategieën.
Kijk naar je verhalen en geef ze een andere kleur. Laat je oude verhalen los en maak nieuwe verhalen op basis van nieuwe ervaringen. Door de verhalen steeds weer mee te nemen, neem je ze mee naar het heden. Herschrijf het verhaal, anders blijft het oude verhaal bestaan.

Om het verhaal te herschrijven kun je jezelf de volgende vragen stellen:
• Wat heeft de situatie me opgeleverd in positieve zin?
• Wat heb ik ervan geleerd?

Overlevingsstrategieën

Een aantal voorbeelden van overlevingsstrategieën zijn:
• Vermijden van situaties of gesprekken
• Pleasen en aanpassen omdat je aardig gevonden wil worden
• Beter zorgen voor anderen dan voor jezelf, want dan krijg je waardering
• Klagen en zeuren, want dan kun je in het verhaal blijven hangen en hoef je niet te veranderen
• Oplossen
• Alles alleen willen doen

Leefstrategieën

Een aantal voorbeelden van leefstrategieën zijn:
• Neem de tijd om je emoties te voelen zonder er in te blijven hangen
• Spreek je gevoelens uit
• Ga in gesprek met jezelf en de ander
• Zoek afleiding
• Kijk vanaf een afstand naar jezelf
• Doe iets nieuws
• Zorg goed voor jezelf
• Wandel in de natuur, dit verfrist je gedachten en je verhaal
• Ontmoet nieuwe mensen
• Vraag hulp
• Doe dingen samen
• Zorg voor veel beweging
• Luister naar muziek en zing mee

Kies je voor overleven of voor leven?

Ik hoop dat deze blog je inzicht heeft gegeven in hoe je anders om kunt gaan met jouw verhaal, jouw emoties en je overlevingsstrategieën en dat je de tips kunt gebruiken.

Succes!!

Vragen? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Misschien ben je wel nieuwsgierig geworden of denk je: “zou een training of coachtraject bij In & Outside iets voor mij zijn”?
Misschien heb je vragen naar aanleiding van dit blog. Vragen staat vrij.
Neem dan vrijblijvend contact op met je vraag of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Tijdens dit kennismakingsgesprek, maak je kennis met mij en mijn manier van werken en krijg je alvast praktische tools aangereikt die direct in het dagelijks werk en leven toepasbaar zijn.

Ik zie er naar uit om je te “ont-moeten”.

Een groet en een glimlach Hetty


Wil je mijn blogs automatisch ontvangen?
Meld je 
hier aan voor mijn nieuwsbrief en ontvang een bericht als er een nieuw blogbericht op de site staat.

Wil je een artikel gebruiken of delen op welke wijze dan ook. Leuk echter alleen met vermelding van In & Outside, mijn naam en een werkende link.

 

Foto: rawpixel.com - www.freepik.com